27 februari 2014

My Son

Hoi An

My Son heeft helemaal niks te maken met onze 'jongens' thuis maar is een tempelcomplex in de buurt van Hoi An en daar gaan wij naar toe vandaag!
Vanmorgen om 8 uur werden we opgepikt door een grote touringcar. Na een uur rijden kwamen we, in een prachtig dal. Een dikke ondoordringbare jungle omgeven door indrukwekkende bergen: My Son. 


Dit wordt uitgesproken als mieson. Deze tempels zijn in de 4e eeuw gebouwd door de 'Champeople'. Het is te vergelijken met Angkor Watt (Cambodja) of de Borubodur (Indonesië). Dit complex of beter gezegd dat wat er van over is, was ooit de hoofdstad en het voornaamste religieuze centrum van het Champakoninkrijk. De tempels zijn gewijd aan de Hindoeïstische goden. Met alle symboliek zoals linga en yoni (Ying en Yang) 



De stenen van de torens en de heiligdommen zijn niet gemetseld maar los op elkaar gestapeld. Er groeien geen grasachtigen, kleine varens of mos op en is nauwelijks aan erosie onderhevig. Men is er, ondanks veel onderzoek, nog niet achter hoe dat precies in elkaar steekt. Het tempelcomplex is in de 15e eeuw verlaten en de natuur heeft het geheel overwoekerd. 


Toen de Vietcong zich in de bergen verborg voor de Amerikanen is een groot deel gebombardeerd en verwoest. Onze gids wist boeiend en niet onbelangrijk heel verstaanbaar en veel te vertellen. Echt leuk!!
We gingen met de boot over de rivier Thu Bon terug. Onderweg staken we nog aan bij een dorpje waar de traditionele vissersboten worden gebouwd. Er werd druk getimmerd, hout in vuur gebogen, 


gebreeuwd 


en natuurlijk worden alle boten van 'ogen' voorzien.
De rivier overstroomt ieder jaar en niet zo'n beetje ook. Het water komt minimaal 1 meter hoger en meestal veel meer. Toch geen paalwoningen of noem eens wat anders waarmee mensen hun huizen tegen het wassende water beschermden: terpen. Nee, het gebeurt en dan sjouw je de spullen gewoon ieder jaar weer naar je bootje. We hebben het verhaal met verbazing aangehoord. 
In Hoi An werd ter hoogte van de markt afgemeerd. Even wat gedronken en toen voor een douche terug naar het hotel.
We hebben nog een aantal culinaire bijzonderheden op ons lijstje staan. Eens kijken of we wat kunnen afstrepen na vanavond.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten