26 februari 2014

Biezen mandje

Dagje rondom Hoi An

Het was nog geen 5 uur vanmorgen toen de wekker ging. Een enthousiaste fotograaf wilde de terugkomst van de vissers met hun 'buit', de zonsopkomst en Hoi An in alle rust op de gevoelige plaat vastleggen. Het andere deel van dit illustere gezelschap draaide zich nog een keer om.
Na terugkomst, met prachtige plaatjes, 




zijn we op de fiets gesprongen. Een rondje Hoi An. De omgeving is net zo leuk, mooi, gezellig en lieflijk als het stadje zelf.

We zijn via de rivier richting zee gefietst. Ons route bracht ons door het bamboedorp. Alle huizen zijn gemaakt, net even anders dan de naam doet vermoeden, van palmen. 


De stammen worden gekloofd en moeten een jaar in het water en de modder liggen voordat ze verwerkt kunnen worden. 


De bladeren worden op de hoofdnerf in tweeën gespleten en in de zon te drogen gelegd. Daarna wordt het huis opgebouwd waarbij dan wel weer degelijk bamboe wordt gebruikt. Er zijn hele productie'bossen', waarbij de bomen met hun voeten in het water staan, van palmen aangelegd. In smalle bootjes worden de palmbladeren gehakt en vervoerd naar de droogplaats -> de openbare weg.




De vissers maken gebruik van diezelfde bladeren om boten van te vlechten. De associatie van Mozes in z'n biezen mandje ligt voor de hand. De boten lijken net grote ronde tobbes. Heel bijzonder om te zien.


Via een natuurgebied waarbij we dwars door de rijstvelden fietsten kwamen we terug in Hoi An. 


We hebben op de markt een kom cao lau gegeten. Dit is een van de plaatselijke specialiteiten. Het gerucht gaat dat het geheim vooral zit in het kookwater. De mie wordt gekookt in mineraalwater uit een speciale bron in Hoi An. Dat doet er allemaal niet toe het was inderdaad heerlijk!!
's Middags hebben we uitleg gekregen over verschillende traditionele beroepen. Het accent lag op de verschillende fases die een zijderups doormaakt en de productie van zijde. Mooi om te zien.



De twee fietsshirtjes en het jurkje zijn in volle tevreden ontvangen. Het is ongelofelijk dat 'the tailors' dit zo snel en zo perfect kunnen maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten