3 februari 2014

Bokor park

Kampot.
Vanmorgen moesten wij ons om 8.45 uur melden: excursie naar Bokor NP. We hadden gelezen dat de weg naar de top van Bokor een 'dirt road' van zo'n 42 km lang was. Heen en terug was ons dat op de fiets te gortig dus ...
Tot onze verbazing was de weg glad geplaveid. De gids vertelde dat een Chinese magnaat de hele boel heeft opgekocht. Boven op de berg moet een casino en een luxe resort komen. De Cambodjaanse regering is gezwicht voor grof geld en de schitterende jungle moet plaats maken voor spuuglelijke gebouwen. Eeuwig zonde!!

De vroegere Franse chiq zocht, in de vorige eeuw, 's zomers, de koelte van de bergen op. We konden een oud kerkje,


het voormalige koninklijke onderkomen en een Wat (= tempel) bekijken.


Hierna zijn we naar de Popokvil Falls gelopen. In het regenseizoen schijnt dit een werkelijk spectaculair gebeuren te zijn. Nu, in het droge seizoen, kan men zich daar nauwelijks een voorstelling van maken. Als wij de tuin sproeien is er sprake van meer water. 
Halverwege de berg kwamen we de Cambodjaanse variant op het vrouwtje van Stavoren tegen. Een enorm beeld van een Boeddha-achtige dame. 


Gescheiden van haar man stak zij de oceaan over. Kwam daarbij om het leven maar haar sterke 'spirit' verrees. Zij is nu de beschermheilige van de zeelieden. Vanaf de berg heeft ze een prachtig uitzicht over de zee.

Vooral de jungle heeft indruk op ons gemaakt. Een ondoordringbare massa 'groen'; bomen, struiken, varens en lianen. 


In dit nationale park schijnen luipaarden, olifanten en zelfs een tijger te huizen.

Het is nog steeds feest vanwege het nieuwe jaar. Overal is volk op de been en overal wordt gegeten. Enorme plastic zakken vol eten gaan mee de berg op. Op een schaduwrijk plekje hurkt men neer en wordt er gegeten, veel gegeten. Maar 'als dank voor het aangenaam verpozen' laat men 'de schillen en dozen' gewoon achter! 
Terug in Kampot mochten we nog genieten van een sunset toer over de rivier. Erg mooi!







Geen opmerkingen:

Een reactie posten