28 februari 2014

Marmerberg

Van Hoi An naar Da Nang

.... het is gelukt gisteravond. Van het lijstje kan 'bahn xeo' worden geschrapt. Dit zijn kleine dubbel geklapte pannenkoeken met groente. Na het opdienen sneden wij met de zijkant van de vork - we hebben in al die weken nog geen mes gezien - een stukje van de pannenkoek en wilden dat opeten. Grote 'lampindraai-gebaren'.... grote  hilariteit ....  nee, nee zo hoorden we dat helemaal niet te eten. Een stukje rijstpapier, daar je dubbelgeklapte pannenkoek weer op openvouwen, dan sla, munt, komkommer en iets bieslookachtigs toevoegen en die hele handel strak oprollen en dan dippen. Dezelfde 'techniek' als in Nha Trang maar nu met hele andere gerechten. Heerlijk!
Vanavond gaan we de culinaire ervaring maar niet aan. 


Thit cho staat hier op de menukaart. Dat gaat ons net een stapje te ver. Vier voeten/voeters te ver. Het zal wel een kom rijst worden. Ook erg lekker!

Vanmorgen voor de wekker wakker. Rustig aan alles ingepakt en ontbeten. Rond de klok van 7 uur zaten we op de fiets. Het doel voor van vandaag, Da Nang, ligt op een steenworp afstand van Hoi An. De volgende pleisterplaats is Hue en dat ligt op een ruime 100 km. Iedere kilometer die we er vandaag af fietsen is er een en hoeven we overmorgen niet. We blijven hier een extra dag om een rondje over het schiereiland, een natuurgebied, te kunnen fietsen. 
We fietsen langs de marmerbergen. Dit zijn 5 bergen die plots uit het landschap lijken op te rijzen. Hier wordt prachtig marmer gedolven. Het marmer gebruikt voor het mausoleum van Ho Chi Min komt hier vandaan. We konden onze fietsen stallen en hebben de berg beklommen. 


Onderweg kwamen we langs grotten met boeddha's, prachtige pagodes en nog mooiere uitzichtpunten. Een behoorlijke klim maar zeker de moeite waard.


Het was nog een kippenstukje naar Da Nang. Ondanks dat Vietnam tegenwoordig vrije verkiezingen heeft timmert de partij van 'ome Ho' nog groots aan de weg. We zien immense propaganda borden langs de kant van de weg.


We komen ook in een begrafenisstoet terecht. Voorop rijdt een prachtig versierde pausmobielachtige auto met een groot beeld erin. Daarachter komt de geluidswagen. Dan volgen twee met goud en roodzijde versierde open auto's met hierin de kist en de nabestaanden. Deze mensen hebben allemaal een witte band om het hoofd geknoopt en dragen rode tunieken. Hierna volgen ontzettend veel auto die allemaal een bos chrysanten tussen de voorbumper hebben gestoken. Een indrukwekkend gebeuren. 
We zijn al een aantal keer langs begraafplaatsen gefietst. Wat ons opviel is dat men hier boven de grond wordt begraven. Soms zien we een graf midden tussen de rijstvelden. Andere keren zien we een aantal graven bijelkaar waar ossen tussen lopen te grazen. 
Grafkisten worden hier, net als alle waar, langs de kant van de weg verkocht. De verkoper knoopt tijdens de warme uren een kant van zijn hangmat aan z'n brommertje, de andere kant wordt aan een kist geknoopt. Een wat bizar gezicht, vinden wij.
We vinden na een behoorlijke zoektocht een hotel naar onze zin. Even later lopen we de stad in: de derde stad van Vietnam. Ze hebben een prachtige letterlijke vuurspuwende brug! 




En de meest prachtige marmeren beelden!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten