29 mei 2014

Halong Bay

Halong Bay

WAUW en nog eens WAUW!!
Negentienhonderdnegenenzestig karstbergen rijzen recht omhoog uit de Golf van Tonkin in Ha Longbaai of op z'n Vietnamees: Vinh Ha Long. Dit betekent: de Baai van de dalende Chinese draak. Sinds1994 is Halong Bay opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is een spectaculair gezicht!


Vandaag vaart daar een bootje tussen door met o.a. twee fietsers aan boord; danig onder de indruk.
We worden 's ochtends om 8 uur opgepikt en rijden met een busje naar de boot. We varen gelijk het haventje uit en zijn meteen omringt door de prachtigste rotsformaties. Veel eilanden hebben een naam die ze te danken hebben aan hun vreemde vorm. Helaas miezert het beetje. Volgens de fotograaf aan boord levert dat de prachtigste luchten op; goed voor foto's. Het geeft inderdaad niet, een licht miezertje en een voortreffelijke temperatuur! Een uur later is het droog en doet de zon haar best door het wolkendek heen te dringen.



Het is prachtig om tussen al deze rotsformaties door te varen. De ene rots steekt als een naald rechtomhoog uit het water, de ander is aan de onderkant helemaal uitgesleten en vormt een doorgang.  Sommige bergen of eilanden zijn hol met enorme grotten. We komen voor de zoveelste keer ogen te kort om alles te kunnen bekijken.



Na een aantal uren varen meren we af bij een vlot met daarop allerlei kajaks. We stappen over en krijgen de opdracht mee ons over een uur weer te melden. We gaan fluks van start en kajakken prachtig tussen de verschillende bergen door, manoeuvreren door nauwe doorgangen en gaan grotten in. 


Als een ieder zich braaf na een uur meldt staat er een heerlijke lunch voor ons klaar: rijst, springrolls, tonijn, tofu, morningglorie (een soort spinazie) en omelet. 
Daarna gaan mogen de liefhebbers nog een uur kajakken. Er is ook een groep die een grot gaat bezoeken. Wij hebben, na alle grotten die we intussen hebben gezien, dit niet meer bijgeboekt en schieten nogmaals de kajak in.
Als de groep weer compleet is varen we opnieuw weg. We doen een 'strandje' aan dat nu helaas onder water staat. Hoogwater! Lekkere navigator die kapitein. 


We duiken of springen het helder blauwe water in en zwemmen naar het onderwater strand. Hartstikke leuk. Lastig zwemmen want de golven komen om de hoek van de klif van twee kanten. We duiken wat stenen, schelpen en koraal op. Er wordt 'stereo' van boot gedoken en er worden salto's gemaakt. Als iedereen is uitgezwommen wordt het anker gelicht en gaan we naar een 'fishing village'. 


In deze drijvende dorpen wonen vissers die in het ondiepe water 200 soorten vis en 450 (!) soorten weekdieren vangen. Deze worden in bakken 'bewaard' totdat ze groot genoeg zijn voor de markt. We lopen over de smalle planken tussen de verschillende bakken door. In sommigen zwemmen 'kingfish'; het lijken wel haaien. In andere bakken zien we prachtig bruin, blauw gekleurde inktvissen. Wat een bijzonder leven in die drijvende dorpen!




Dan zit onze tocht voor vandaag er al weer op. Het was ontzettend de moeite waard deze populairste toeristenbestemming van Vietnam met eigen ogen te hebben kunnen aanschouwen!!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten