1 juni 2014

Klimmen

Dagje Tam Coc en omstreken

De wekker staat vandaag bere vroeg ... 4.30 uur. Tja, voor een zonsopgang moet je wat over hebben. Gelukkig is ie ook mooi.


Daarna fietsen we wat kleine weggetjes in, tussen de rijstvelden door. Er wordt hard gewerkt! De rijst wordt handmatig gesneden, daarna worden er bossen van gemaakt. Die bossen gaan óf op een groot zeil en worden met behulp van een lier naar de openbare weg getrokken óf ze worden met karretjes naar de weg gereden. Daar wordt het 'kaf van het koren' machinaal gescheiden. De bossen gaan in een machine. Aan de ene kant wordt de rijst er uitgeschud, aan de andere kant worden de stengels 'uitgespuugd'. Alles wordt op de weg te drogen gelegd. We fietsen door balen 'stro' en langs 'wegdekken' vol rijst. 




Het is verbazingwekkend dat de rijst zo goedkoop is. Handmatig de rijstvelden in orde brengen, daarna de rijst handmatig uitplanten, op dezelfde manier oogsten. Dan machinaal dorsen maar daarna weer handmatig drogen. Men gaat er keer op keer met de hark doorheen en iedere avond gaat de hele handel weer in zakken of wordt afgedekt. Als je dan al die velden vol ziet .... Erg arbeidsintensief, in onze ogen.
De reisgidsen hebben het over de onvriendelijke bejegening van toeristen en de agressieve manier van onderhandelen in deze streek. Onze ervaringen zijn precies tegenovergesteld. Wij vinden de mensen juist ontzettend hartelijk. We worden allervriendelijkst gedag gezegd, men probeert een praatje te maken en ons uit te leggen wat ze aan het doen zijn en er wordt zelfs ruimte gemaakt als we een foto willen maken. Ook op de markt treffen we alleen maar vriendelijke en behulpzame mensen. Ons fruit wordt zeer secuur schoongemaakt. We krijgen wat te drinken aangeboden, men toont zich bezorgd over onze blote schouders en er wordt veel gelachen (om ons?)
Na de zonsopgang en een kopje koffie vertrekken we naar Hoa Lu. De voormalige hoofdstad van deze provincie. Er rest nu alleen nog een keizerlijke pagode. Het is lang geleden dat we een wat, tempel of pagode hebben bezocht. Deze is mooi! 



We beklimmen ook nog de 265 traptreden naar het keizerlijk graf boven op de berg. Dan gaan we door naar de volgende bezienswaardigheid: Trang An. Hier opnieuw een pagode en een boottocht. Voor we afvaren moeten we zo ongeveer met alle Vietnamese bezoekers op de foto. Ze slaan hun armen om onze bezwete schouders, een big smile en 'knip'.
In een roeiboot met zingende Vietnamesen is een nieuwe ervaring. Er worden hardop allerlei kinderliedjes ten gehore gebracht. In de grot die we passeren klinkt dat mooi door. Er zijn grote tassen etenswaar mee de boot ingenomen. Wij delen in alles mee. Zo krijgen we koek, pruimen en meloen. We worden uitgenodigd om mee te doen met 'het ritueel' in de pagode die we onderweg aandoen. We zijn weer spekkoper!
Het karstgebergte is prachtig. We hebben het al in veel variaties gezien deze reis. Nu doet het heel 'lieflijk' aan. De geel groene rijstvelden, rode bloemen langs de kant van de weg en niet al te hoge karstbergen. We zien een waterslang kronkelen en genieten van een 'kingfisher'. Een soort ijsvogeltje maar dan een slagje groter. Geweldig mooi!



Dan gaan we op voor Hang Mua. Een 482 tellende trap, berg op, naar een draak.


Het uitzicht boven is overweldigend. We kijken neer op Binh Ninh aan de ene kant en op de Tam Cocrivier met de bergen aan de andere kant. We zijn er stil van, dit komt ook door ademgebrek van het klimmen.



We proberen op de weg naar beneden te bereken hoeveel we geklommen hebben vandaag. Eerst de 265 treden naar het graf en daarna de 482 treden naar de draak. Totaal 747 treden, gemiddelde traptreehoogte minimaal 10 cm en in de meeste gevallen ruim meer. We gaan er van uit dat we vandaag vlak gefietst hebben maar toch zo'n 1000 stijgende meters hebben gemaakt.
We fietsen terug naar het hotel en genieten van de douche. Daarna schuiven we bij Thom aan tafel. Een vreselijk aardig 'meisje' én we hebben gisteren heerlijk bij haar gegeten! Vandaag is het eten weer verrukkelijk! We sluiten de dag af met een ijsje en kruipen niet al te laat in de lakenzak. Vanochtend was het vroeg, de hele dag in touw en morgen staat de wekker weer voor zonsopgang ingesteld.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten